Sunday, April 25, 2010

Shih tzu


Shih tzu
Shih tzu este un caine de talie mica, robust, dar cu o inima mare. Cu un nume care inseamna leu in limba chineza, Shih tzu este o rasa de caini foarte veche si un animal de companie foarte popular. El este o excelenta alegere pentru familiile cu copii sau pentru persoanele in etate.
Aspectul exterior si dimensiunile
Shih tzu este un caine robust, asemanator rasei Lhasa Apso, acoperit in intregime de o blana dubla formata din fire de par lungi si un puf profund pufos. Capul acestor caini este rotund, cu un bot acoperit cu peri scurti, cu barba si mustata dese. Stopul este evident. Ochii sunt mari, rotunzi, caprui sau negrii. Coada stufoasa este rasucita peste spate. Shih tzu are un nas scurt si turtit, de culoare neagra sau maro, la cainii cu roba rosu-vinetiu. La Shih tzu blana este, in mod natural, lunga si deasa, necesitand o ingrijire periodica. Parul de la nivelul fetei este, in general, prins cu ajutorul unei agrafe sau a unui elastic de par in varful capului sub forma unui mot. Pentru a diminua necesitatea unei perieri zilnice, unele persoane le trimeaza parul similar terrier-ilor. Shih tzu poate avea blana de orice culoare sau combinatii de culori.
Personalitatea
Shih tzu a fost creat pentru a fi un animal de companie si nimic altceva. Rasa este rezistenta si robusta, cea mai putin delicata dintre rasele „de jucarie”. Dau impresia ca sunt mandri si aroganti, dar, in realitate sunt tandri si foarte jucausi. Shih tzu este un caine mititel ager si plin de viata. Este un caine de paza vigilent, caruia ii place sa latre, dar in general este tacut in interiorul casei. Shih tzu este inteligent, dar si incapatanat.
Relatiile cu familia si casa
Shih tzu este un caine prietenos care se adapteaza oricarei situatii, dar este, in mod categoric un caine de interior. Sunt companioni excelenti pentru copii, tolerandu-le toate nazdravaniile, dar se inteleg cel mai bine cu copiii de varste mai mari. Acest caine afectuos simte nevoia sa fie in jurul oamenilor si este, in general, tolerant cu alte animalute de casa. Rasa este, in plus, suficient de loiala si afectuoasa incat sa fie o alegere buna pentru persoanele in etate.
Aspecte particulare
Prevazut cu o blana lunga, Shih tzu necesita o ingrijire speciala pentru a preveni incurcarea si matuirea acesteia. Perierea zilnica cu o perie cu dinti din inox, desi este absolut necesara. Unii proprietari prefera sa-i tunda scurt pentru a le usura intretinerea. Curatarea pavilionului urechii si a conductului auditiv, precum si curatarea zonei din jurul ochilor trebuie sa devina o indeletnicire aproape zilnica. Shih tzu este o rasa care naparleste putin sau aproape deloc. Shih tzu are tendinta de a fornai si de a sforai si nu tolereaza bine caldurile excesive.

1 comment:

  1. Îţi place să scrii articole şi eşti pasionat de muzică?
    Eşti la curent de fiecare dată când artiştii tăi preferaţi lansează ceva nou?
    Îţi place muzica în general sau asculţi doar un anumit gen?
    Îţi place să te uiţi la filme şi să le povesteşti celorlalţi filmele care ţi-au plăcut cel mai mult?
    Doreşti să promovezi artişti prin interviuri, biografii, ştiri?
    Îţi place să te distrezi la concerte, să faci poze, iar a doua zi să povesteşti atmosfera?
    Alătură-te echipei ONmusique.info – un site cu şi despre muzică!
    Contact: onmusique@yahoo.com
    Onmusique.info – Pentru că muzica aparţine tuturor!

    ReplyDelete