Monday, April 19, 2010

PBTA


Pit Bull Terrier American
Pit Bull Terrier-ul American face parte din grupa raselor de Terrieri, una dintre cele cateva rase clasificate ca si Pit Bulli.Cainii din aceasta rasa sunt recunoscuti pentru puterea, loialitatea si tenacitatea lor.
Aspect exterior si dimensiuni
Rasa PBTA este cea de talie medie, din grupul celor trei rase de Pit Bulli. Masculii cantaresc 16-29 kg, iar femelele 16-27 kg. Roba: parul scurt, aspru dar lucios.Orice culoare a robei este acceptata, putand fi patati sau unicolori. Toate culorile de ochi sunt acceptate, exceptand albastrul. Urechile sunt roz, pot fi cupate, desi se prefera sa nu fie.Coada este scurta si terminata efilat. Corpul este solid si musculos, cu pieptul larg. Capul are o forma "intepenita", cu cateva pliuri cutanate pe frunte.
Personalitate
PBTA poate fi un caine foarte dragut, curios, inteligent si amuzant. Ei se remarca prin comportamentul lor expansiv, afectuos si dornic sa faca pe plac omului, de care sunt si foarte atasati. Daca sunt crescuti si educati cu fermitate, ei pot fi niste caini de familie foarte buni. Aceasta rasa, cum bine se stie, poate fi insa si incapatanata, insistenta si predispusa sa dezvolte agresivitate fata de alti caini, nefiind o alegere inteleapta pentru o persoana care este novice in dresajul unui caine. De multe ori pot dezvolta un anumit nivel de agresivitate fata de alti caini, in special straini, de acelasi sex si cu aceiasi pozitie ierarhica. Totusi, nu trebuie sa uitam ca aceasta rasa a fost creata pentru luptele cu caini, de aceea, un Pit Bull, chiar socializat de pui, poate dezvolta un comportament agresiv la maturitate. Un proprietar responsabil trebuie sa nu isi lase cinele sa interactioneze cu caini straini, fara a fi supravegheat si trebuie sa se puna in tema asupra modului in care pot fi despartiti cainii, daca se bat.
Relatiile cu familia si casa
In ciuda ideii foarte populare care se vehiculeaza, referitor la atitudinea Pit Bull-ilor fata de copii, acestia nu sunt periculosi pentru copii, totusi, nici un caine, din nici o rasa nu ar trebui lasat nesupravegheat in prezenta copiilor. Majoritatea Pit Bull-ilor bine crescuti si dresati vor tolera copiii si tratamentele chinuitoare ale acestora, pentru ca sunt caini foarte rabdatori si cu o mare toleranta la durerea fizica. PBTA nu au fost niciodata crescuti pentru a dezvolta agresivitate fata de oameni, sau pentru a fi caini de paza. Este important ca un orice exemplar al rasei care arata agresivitate pentru oameni, sa fie exclus de la reproductie, pentru a nu degenera natura prietenoasa a rasei.
Aspecte particulare
Cele trei rase de Pit Bull sunt de regula usor confundate intre ele, avand standarde aproape identice, cu varitii numai in ceea ce priveste dimensiunile exterioare si culorile. America Staffordshire terrier-ul si PBTA au cam aceiasi stramosi. Multi oameni le considera aceste rase ca fiind tipuri diferite ale unei singure rase. In Statele Unite acesti caini sunt folositi in operatiunile de depistare a drogurilor, ca si in echipele de cautare si salvare ale Politiei, datorita tenacitatii, energiei si versatilitatii lor.

No comments:

Post a Comment