Monday, April 19, 2010

Border Terrier


Border Terrier
Border Terrierul este un caine foarte sociabil, putand fi un companion excelent pentru un copil. Totusi, datorita energiei debordante pe care o au, cat si a modului destul de "fizic" de a se juca, este necesara o supraveghere continua , constanta, mai ales cand puii sunt lasati sa se joace cu copii mai mici de 7-8 ani.
Aspectul general
Este un caine puternic, robust, cu scheletul bine proportionat, emanand agilitate si rezistenta, dar cu pieptul, toracele si bazinul mai degraba inguste, decat largi. Corpul este acoperit cu un par scurt, aspru, lipit de corp. Capul acestui caine este caracteristic rasei, asemanator cu al unei vidre, cu ochii patrunzatori iar postura corpului este aceea de alerta continua, ceea ce ii confera o infatisare neinfricata, implacabila, hotarata, caracteristica rasei. Capul este moderat de larg si plat, dar cu o largime suficienta intre ochi si intre urechi. Urechile sunt mici, in forma de V, destul de groase, de preferat negre. Nu sunt prinse foarte sus pe cap, dar sunt prinse mai degraba lateral, cazand inainte pe langa obraji. Ochii sunt de culoarea alunei, dar mai inchisi puti ca nuanta, cu o expresie focoasa si inteligenta. Sunt moderati ca dimensiune, nu sunt proeminenti, dar nici infundati in orbite. Botul este scurt dar bine definit, cu trufa neagra. Dentitia este puternica, cu muscatura in foarfece, cu arcadele dentare largi. Gatul cainelui este musculos,suficient de lung pentru a fi proportional cu restul corpului, bine prins de umeri, largindu-se la nivelul acestora. Umerii sunt bine trasi inapoi, suficient de lungi, cu spetele convergand la nivelul greabanului treptat. Membrele anterioare sunt drepte, cu scheletul destul de fin si asezate mai departat . Labele picioarelor sunt mici si compacte . Degetele trebuie indreptate inainte, moderat arcuite, cu pernite groase, rezistente. Trunchiul este adanc, destul de ingust, suficient de lung, astfel incat sa nu creeze impresia unei lipse de agilitate. Cutia toracica a acestui caine are coastele bine arcuite, orientate posterior. Coada este moderat de scurta, mai groasa la baza si subtiata treptat spre varf , prinsa nu prea sus, purtata vesel in alerta, dar nu peste spate . Membrele posterioare sunt musculoase si agile, cu coapsele lungi si bine fomate. Roba are un subpar dens, acoperit de un par aspru, cumva cu un aspect inspicat , care sta lipit de trunchi, fara tendinte de onduleuri . Culoarea acestui caine poate fi roscat, cenusiu cu aramiu, negru cu aramiu sau auriu. Mici insemne albe sunt permise pe piept, dar pe membre, daca apar, semnele albe sunt penalizate. Mersurile sunt drepte, ritmice, cu o impulsie buna, lungime mare, elastice, cu o buna flexie a jaretilor si grasetilor. La comanda instructorului cainele trebuie sa dezvolte un mers lejer, elastic si rapid.
Personalitate
Border Terrierul este un caine alert, vioi, dar nu foarte manierat. Extrem de afectuos cu copiii, el este un caine care doreste sa faca pe placul omului si este relativ usor de dresat . Este un terrier micut, cu ceafa puternica si un vanator indraznet. Acesti caini trebuie sa fie socializati si obisnuiti de pui cu zgomotele puternice ale orasului si cu situatiile inedite care pot apara in oras, pentru a evita timiditatea excesiva. Puii sunt foarte activi, cat sunt mici, dar se vor cuminti ca adulti. Border Terrierul adora sa sape gropi, de aceea trebuie tinut intr-o curte bine securizata
Relatiile cu familia si casa
Border Terrierul este o rasa foarte sociabila, putand fi un companion excelent pentru un copil. Totusi, datorita energiei debordante pe care o au, cat si a modului destul de dur de a se juca, este necesara o supraveghere continua , constanta, mai ales cand puii sunt lasati sa se joace cu copii mai mici de 7-8 ani. Acest lucru este recomandat nu numai pentru siguranta copilului, dar si a puiului , deoarece copii mici pot rani chiar fara intentie un pui mic. Niciodata nu luati un caine pentru a responsabiliza un copil, deoarece, la varste fragede, atat copiii cat si cateii au nevoie de un adult care sa ii dirijeze, iar parintii trebuie sa inteleaga acest lucru. Este nevoie de cativa ani buni de dresaj pentru ca un caine sa ajunga la maturitate si sa devina membrul familiei devotat si linistit pe care il doreste cineva. Cea mai mare problema care poate aparea in cazul copiilor si al acestor caini este ca, copiii au tendinta de a lasa tot timpul portile sau usile deschise, iar cainele poate scapa afara, se poate pierde sau poate fi calcat de masini. De aceea trebuie implementate reguli stricte cu privire la inchiderea usilor si portilor, pentru protectia cainelui.
Aspecte particulare
Roba rezistenta si aspra a Border Terrier-ului necesita un periaj saptamanal si trimare si tundere cam de 2 ori pe an. Este un caine care nu lasa mult par si este puti alergenic. Imbaierea se va face numai daca este necesar, altfel, nu este obligatorie.

No comments:

Post a Comment