Sunday, April 25, 2010

Shih tzu


Shih tzu
Shih tzu este un caine de talie mica, robust, dar cu o inima mare. Cu un nume care inseamna leu in limba chineza, Shih tzu este o rasa de caini foarte veche si un animal de companie foarte popular. El este o excelenta alegere pentru familiile cu copii sau pentru persoanele in etate.
Aspectul exterior si dimensiunile
Shih tzu este un caine robust, asemanator rasei Lhasa Apso, acoperit in intregime de o blana dubla formata din fire de par lungi si un puf profund pufos. Capul acestor caini este rotund, cu un bot acoperit cu peri scurti, cu barba si mustata dese. Stopul este evident. Ochii sunt mari, rotunzi, caprui sau negrii. Coada stufoasa este rasucita peste spate. Shih tzu are un nas scurt si turtit, de culoare neagra sau maro, la cainii cu roba rosu-vinetiu. La Shih tzu blana este, in mod natural, lunga si deasa, necesitand o ingrijire periodica. Parul de la nivelul fetei este, in general, prins cu ajutorul unei agrafe sau a unui elastic de par in varful capului sub forma unui mot. Pentru a diminua necesitatea unei perieri zilnice, unele persoane le trimeaza parul similar terrier-ilor. Shih tzu poate avea blana de orice culoare sau combinatii de culori.
Personalitatea
Shih tzu a fost creat pentru a fi un animal de companie si nimic altceva. Rasa este rezistenta si robusta, cea mai putin delicata dintre rasele „de jucarie”. Dau impresia ca sunt mandri si aroganti, dar, in realitate sunt tandri si foarte jucausi. Shih tzu este un caine mititel ager si plin de viata. Este un caine de paza vigilent, caruia ii place sa latre, dar in general este tacut in interiorul casei. Shih tzu este inteligent, dar si incapatanat.
Relatiile cu familia si casa
Shih tzu este un caine prietenos care se adapteaza oricarei situatii, dar este, in mod categoric un caine de interior. Sunt companioni excelenti pentru copii, tolerandu-le toate nazdravaniile, dar se inteleg cel mai bine cu copiii de varste mai mari. Acest caine afectuos simte nevoia sa fie in jurul oamenilor si este, in general, tolerant cu alte animalute de casa. Rasa este, in plus, suficient de loiala si afectuoasa incat sa fie o alegere buna pentru persoanele in etate.
Aspecte particulare
Prevazut cu o blana lunga, Shih tzu necesita o ingrijire speciala pentru a preveni incurcarea si matuirea acesteia. Perierea zilnica cu o perie cu dinti din inox, desi este absolut necesara. Unii proprietari prefera sa-i tunda scurt pentru a le usura intretinerea. Curatarea pavilionului urechii si a conductului auditiv, precum si curatarea zonei din jurul ochilor trebuie sa devina o indeletnicire aproape zilnica. Shih tzu este o rasa care naparleste putin sau aproape deloc. Shih tzu are tendinta de a fornai si de a sforai si nu tolereaza bine caldurile excesive.

Pudel


Pudel
De secole, pudelul a fost una dintre cele mai populare rase de caini, in intreaga lume si un simbol al elegantei si al luxului opulent. Pudelul este asociat cu Franta, dar multe tari si-au cerut drepturile asupra apartenentei rasei. Disponibil in trei varietati de talie si in culori diverse, exista un pudel pentru toate gusturile.
Aspectul exterior si dimensiunile
Desi se gasesc in diferite varietati de talie, conformatia si constitutia rasei sunt aceleasi. Pudelul are un cap lung, cu un bot alungit, lat si urechi late si pendulante. Pieptul este adanc, iar coada este prinsa sus. In general, coada le este amputata la o varsta frageda.
Blana pudelului este ondulata, carliontata si deasa cu o textura lanoasa, fina care necesita o ingrijire zilnica. Exista patru tipuri de tunsori si frezuri la pudeli. Cea mai frecventa tunsoare este tunsoarea pentru "catelus" ,care se poate realiza la toate categoriile de varsta. O alta tunsoare este cea "sportiva" pentru cainii pudelii activi. Pentru expozitiile canine, tunsorile "english saddle" sau "continentala" sunt, in general, executate.
Inaltimea si greutatea corporala difera in functie de varietatea de talie. Astfel, cainele pudel pudelul standard prezinta o inaltime la nivelul greabanului de 38 cm si chiar mai inalt si o greutate corporala intre 20-32 kg. Pudelul pitic are o inaltime de 28-38 cm si o greutate de 7-8 kg, iar toy pudelul pana la 25 cm inaltime si 3-5 kg.
Personalitatea
Pudelul este un caine agreabil, care adora sa acompaniat. Uraste sa fie singur si prefera compania omului, decat a altor caini. Rasa, de asemenea, detesta sa fie ignorata si nu-i place sa fie considerat sau tratat ca "un simplu caine.
Relatiile cu familia cu casa
In ciuda faptului ca sunt excelenti caini "de apa", pudelii, de asemenea, pot fi protectori si companioni ai familiei la fel de buni. Sunt caini de companie excelenti pentru copii, cat si pentru adolescenti, putandu-se adapta diferitelor mediilor de viata.
Aspecte particulare
Blana pudelilor necesita o ingrijire zilnica. Inteligenta nativa a acestui caine determina la unele exemplare dezvoltarea unor comportamente distructive daca sunt lasati singuri pentru perioade lungi de timp.

Bichon Bolognese


Bichon Bolognese
Bichon-ul Bolognez este o jucarie frumoasa, un caine micut si bine facut, cu blanita alba, lunga si ciufulita. Din momentul in care a aparut, a fost folosit pe post de caine de companie, devenind rapid favoritul tuturor celor care isi doresc un companion linistit si devotat.
Aspect exterior si dimensiuni
Este un caine de talie mica, de jucarie, cu un corp un pic mai lung decat inalt. Acest catel are maxilare puternice, ochii mari si rotunzi, de culoare inchisa sunt acoperiti de par. A fost catalogat ca o varianta a Bichon-ului cu par cret, datorita parului sau des si tare. Urechile acoperite cu par lung, in smocuri sunt suficient de departate incat sa ofere senzatia unui cap rotund. Bolognez-ul poate atinge o inaltime de 30 centimetri si o greutate intre 2 si 4 kilograme. Exista exemplare care depasesc aceasta medie, insa foarte rar. O femela poate da nastere unui numar de 6-7 catei, dar media este situata la trei.
Temperament
Este un catel mereu vesel, afectiv si sensibil, care se intelege foarte bine cu copiii, chiar si cu ceilalti caini, indiferent de rasa. Bolognez-ul este inteligent, gratios, bland, linistit si foarte devotat familiei sale. Este un catel elegant, calm ce are nevoie de un spatiu suficient de mare. Are un nivel moderat de activitate, 20 de minute de plimbare pe zi i-ar fi de ajuns, dar nu ii displac nici plimbarile lungi alaturi de stapan, pe care vrea sa il multumeasca. Ii place foarte mult sa se joace in gradina astfel ca, in cazul in care aveti asa ceva, va fi foarte greu sa il mai bagati in casa. Are nevoie de socializare si dresaj.

Bichon Maltez


Bichon Maltez
Blana Bichon-ului Maltez necesita o ingrijire zilnica. Rasa de caine maltez prezinta o istorie lunga si deosebita. Fiind membru cu aspectul cel mai frapant al grupei raselor de jucarie, roba lor alba, lunga, atarnanda este posibil sa fie fost motivul pentru care a devenit favoritul Reginei Elizabeth
Relatiile cu familia si casa
Bichonul Maltez este un caine de companie pretabil familiilor, devotat si iubitor. Poate petrece ore intregi pe genunchii proprietarului, savurand momentele de atentie acordate, din moment ce sunt mititei, nu sunt recomandati pentru familiile cu copii mici, foarte energici sau copii mai mari pusi pe giumbuslucuri. Maltez-ul este un caine excelent pentru persoanele in varsta.
Aspecte particulare
Parul lor lung si care atarna necesita o periere zilnica. Persoanele care nu sunt in stare sa-i perie zilnic, cateodata, aleg sa le scurteze parul.

Bichon Frise


Bichon Frise
Bichonul Frise este un caine pufos, mic si robust , al carui temperament vesel este evidentiat de coada pufoasa, purtata obraznic peste spate, dar si de expresia curioasa a ochilor sai caprui.
Aspect exterior si dimensiuni
Bichonul Frise este un caine pufos, mic si robust , al carui temperament vesel este evidentiat de coada pufoasa, purtata obraznic peste spate , dar si de expresia curioasa a ochilor sai caprui. Capul are ochii foarte expresivi, curiosi, alerti, de culoare caprui inchis, asezati astfel incat sa priveasca drept inainte. In jurul ochilor, pielea trebuie sa fie pigmentata in negru, pentru a accentua expresivitatea ochilor. Pigmentatia partiala, sau lipsa pigmentului pe conturul ochilor da o expresie insipida, care este considerata greseala. De asemenea ochii de alta culoare decat negru sau caprui inchis sunt penalizati sever. Urechile sunt cazute, acoperite cu par lung. Urechile trase in fata, catre nas trebuie sa ajunga la jumatatea botului, ca lungime. Sunt prinse ceva mai sus de nivelul ochilor si destul de in fata pe craniu, astfel incat, atunci cand cainele este in alerta, ele incadreaza foarte bine fata.. Craniul este usor rotunjit, permitand un camp vizual larg. Stopul este usor definit, botul are o lungime de aproximativ 3/5 din lungimea craniului. Falcile sunt puternice, mai ales cea inferioara. Buzele sunt subtiri, negre, niciodata lasate. Muscatura este in foarfece. Gatul este arcuit si purtat mandru, sustinand capul drept. Linia superioara este dreapta, exceptand o usoara arcuire musculara in dreptul salelor. Pieptul este bine dezvoltat si suficient de larg incat sa permita miscarea libera, lejera a membrelor anterioare. Cel mai jos punct al toracelui atinge cel mult nivelul coatelor. Cutia toracica este moderat arcuita si extinsa posterior pana la salele scurte si musculoase. Sternul este bine evidentiat si putin inaintea punctului umarului. Linia inferioara a trunchiului este usor ridicata posterior. Coada este bine imbracata in blana, , asezata la acelasi nivel cu linia superioara si curbata gratios pe spate , astfel incat parul din coada atinge spinarea. Membrele anterioare prezinta spata, bratul si antebratul de aproximativ aceiasi lungime. Umerii sunt inclinati posterior, la un unghi de aproximativ 45 grade. Umarul este bina plasat spre inapoi, astfel incat cotul este plasat exact sub greaban. Membrele au scheletul mediu dezvoltat, cu razele osoase drepte, fara curburi, cu coatele bine apropiate de corp. Labele picioarelor sunt compacte, rotunde, asemanatoare cu cele ale unei pisici , indreptate spre inainte, fara devieri spre exterior sau interior. Pernitele sunt negre. Membrele posterioare sunt de asemenea cu scheletul mediu dezvoltat, bine angulate, cu musculatura bine reprezentata , cu coapsele musculoase si bine distantate. Piciorul, de la nivelul jaretului pana la nivelul pernutei este perpendicular pe sol. Labele sunt stranse, rotunde, cu pernite negre. Blana este de culoare alba, poate avea usoare umbre crem sau apricot in jurul urechilor si pe trunchi. Orice culoare care depaseste 10% din culoarea principala, in cazul cainilor maturi este considerat defect si se penalizeaza. Cea mai mare importanta in cazul blanii o are textura parului. Astfel, subparul trebuie sa fie moale si dens, in timp ce parul de acoperire este mai aspru si ondulat. Consistenta celor doua straturi da la atingere o senzatie de moale, dar dens, similara plusului. Atunci cand este imbaiata si periata, blana acestui caine sta infoiata, la distanta de corp, avand un aspect de puf. Nu este de dorit un par prea aspru, dar nici unul moale si matasos, fara vlaga. Parul trebuie trimat, pentru a sublinia linia naturala a corpului. Miscarea la trap se face liber, precis, fara efort . Din profil, membrele anterioare cat si cele posterioare sunt bine extinse, depasindu-si urma.
PersonalitaDimensiunea fontuluite
Bichonul Frise este un caine fermecator, gentil, manierat, jucaus si afectuos. Specifica pentru aceasta rasa este atitudinea voioasa, de buna dispozitie, aratata aproape permanent. El este foarte inteligent si are un spirit independent, este indraznet si plin de viata. Nu este un caine plangacios, are un temperament sigur pe el, fericit si maleabil.
Relatiile cu familia si casa
Sunt caini foarte iubitori, care iubesc oamenii, vor sa fie tot timpul in compania lor , sunt foarte sociabili si le place sa fie inclusi in activitatile cotidiene ale familiei lor. Firea sociabila ii face sa fie incantat si de compania altor caini, neavand o fire conflictuala. Tolereaza foarte bine alte animale de casa si sunt foarte buni cu copiii. Bichonul a fost cainele la moda in anii 1980, astfel, datorita cererii mari de exemplare din aceasta rasa, ei au fost imperecheati neglijent, aparand astfel o serie de exemplare nereusite. Bichonul este un caine ce se adapteaza bine vietii de apartament, nu are nevoie de mult spatiu, nici de foarte mult exercitiu fizic. Dar le palce totusi sa alerge si sa se joace in aer liber, daca este posibil.
Aspecte particulare
Aceast caine are nevoie de o ingrijire speciala a blanii, cu imbaieri lunare. De asemenea se recomanda trimarea parului din jurul ochilor si urechilor. Bichonul este o rasa care nu lasa par si este foarte bun pentru persoanele alergice la blana de caine, deoarece blana sa nu provoaca alergii.

Bobtail


Bobtail sau Old English Sheepdog
Bobtail-ul, de asemenea cunoscut si ca Old English Sheepdog, este un caine cu infatisare de ursulet de plus, pufos. Adora sa se zbenguie si sa se joace cu copiii, dar la fel de mult ii place sa-si petreaca cateva momente din zi singur, fara sa fie deranjat. Blana sa deasa si flocoasa necesita multa ingrijire sau vizite periodice la salonul de cosmetica canina.
Aspectul exterior si dimensiunile
Bobtail-ul este un caine compact cu linia spinarii care se inclina in fata de la nivelul soldurilor spre omoplati, aspect foarte rar intalnit la rasele de caini. Capul este mare si plat cu urechi mici, blegi. Ochii pot fi albastri sau caprui, unele exemplare putand fi chiar ceacare. Nasul este mare si negru. Corpul Bobtail-ului este robust, bine proportionat si musculos. Toracele este lat si adanc. Membrele anterioare sunt drepte si sunt prevazute cu labe mici si rotunjite. Coada este scurtata aproape de baza, daca exemplarul dumneavoastra nu se naste cu ea scurta. Blana sa flocoasa este o caracteristica a rasei. Este dubla si lunga. Culoarea robei poate fi albastruie, gri, gri albastruie sau blue merle cu pete albe. Bobtail-ul are mersul asemanator cu cel al ursului. Bobtail-ul adult poate atinge o inaltime la nivelul greabanului de circa 56-61 cm la mascul si de circa 51-54 cm la femela. Bobtail-ii, la maturitate, pot atinge o greutate corporala de peste 27 kg, unele exemplare putand ajunge si pana la 45-47 kg.
Personalitatea
Bobtail-ul este un caine urias bland si iubaret. Majoritatea sunt foarte afectuosi, dar unele exemplare pot fi agresive cu strainii daca nu socializeaza adecvat inca din copilarie. Este un caine cu un temperament echilibrat si usor adaptabil. Bobtail-ii sunt prietenosi, inteligenti, loiali si protectori, pastrandu-si instinctul gregar nativ.
Relatiile cu familia si casa
Bobtail-ul este cel mai multumit intr-o familie cu copii. Nimic nu-l face mai fericit decat sa se joace cu copiii, dar are nevoie si de anumite clipe de singuratate. Bobtail-ii au un instinct gregar puternic, avand tendinta „de a pastori” copiii mici. Desi este un caine de talie mare, el nu este atat de activ, astfel ca e foarte posibil sa-l gasiti de multe ori lancezind pe canapea. Bobtail-ul se poate adapta traiului intr-un apartament daca este scos zilnic la plimbari sau intr-o curte imprejmuita. Bobtail-ul este destul de activ in interiorul caminului si va fi cel mai fericit daca i se ofera o curte de dimensiuni rezonabile in care sa zburde liber.
Aspecte particulare
Bobtail-ul are mult par, care necesita o pieptanare si o periere zilnica pentru a preveni incurcarea si matuirea acestuia. Moatele si parul incalcit care se formeaza vor fi indepartate prin tundere, cu atentie, astfel incat sa nu fie lezata pielea. Daca exemplarul dumneavoastra nu participa la expozitiile canine, atunci, pentru a va inlesni ingrijirea si intretinerea acestuia, este indicat sa-l tundeti scurt la circa 3-4 luni. Parul din jurul ochilor si de la nivelul extremitatilor membrelor va fi trimat cu o foarfeca boanta. In general, primavara (aprilie-mai), Bobtail-ul naparleste masiv.

Puli


Puli
Puli este un caine cu parul format din snururi lungi, si a avut un rol important in viata pastorilor unguri de secole. Utilizat pentru a mana la pascut si pentru a pazi turma, cainele Puli a fost, de fapt, antrenat sa alerge de-a lungul turmei pentru a o mentine intr-un singur grup.
Aspectul exterior si dimensiunile
Puli este cel mai mic dintre cainii ciobanesti unguresti, de talie medie. Cainele prezinta un corp compact si musculos, care se incadreaza intr-un patrat, acoperit cu o blana formata din parul dispus in snururi. Capul acestui caine este rotund sau oval din profil, fiind acoperit de acelasi tip de par. Puli are ochii migdalati, de culoarea cafelei, urechi de dimensiuni medii, pedunculate, pigmentate in negru si o coada indoita, purtata "covrig" pe spate, care nu este sesizabila. Blana acestui caine este unica. Puful este moale, des si lanos. Parul exterior este lung si abundent. Puli-i sunt nascuti cu o blana formata din moate. Odata cu cresterea, puful creste si se amesteca cu parul exterior. Acest lucru are drept rezultat formarea snururilor lungi, caracteristice. Aceste snururi lungi sunt, in principiu, impermeabile si ofera o protectie ridicata cainelui. La adult, blana poate ajunge pana la pamant. Puli se gaseste in diferite varietati de culori negru ruginiu, negru, crem si alb, dar, in principiu, negrul este cea mai des intalnita culoare.
Personalitatea
Puli este un caine tandru si inteligent. Odata ce necesarul de pastori canini a scazut, Puli, a devenit usor un companion apreciat. Intotdeauna dorind sa fie ocupat, Puli este un caine de talie medie, agil care adora sa aiba o activitate. Plin de viata, prietenos, Puli este foarte loial familiei sale. Inteligenta lor nativa ii face foarte usor de educat si dresat, dar, de asemenea, le da posibilitatea de "gandi" si de a actiona pe cont propriu, la bunul plac. Sunt caini atat supusi, cat si independenti, unele exemplare putand deveni agresive cu copiii si strainii, daca nu au socializat la timpul cuvenit. Desi este precaut cu strainii, nu este niciodata agresiv, dar poate latra amenintator daca simte ca proprietarul este in pericol.
Relatiile cu familia si casa
Sunt caini excelenti pentru familii, adaptandu-se la majoritatea mediilor de viata si circumstantelor. Ii va placea sa locuiasca atat la tara, cat si intr-un apartament. Sunt destul de activi in interiorul caminului, dar se vor adapta fara a necesita o curte. Puli este un caine energic, prietenos si protector cu stapanul sau si cu proprietatea acestuia. Se pare ca prefera sa traiasca afara, in aer liber. Se va adapta oricaror climate, fie mai reci, fie mai calduroase. Puli este un caine foarte protector cu teritoriul sau, ceea ce il face un excelent caine ciobanesc si de paza pentru ferma. Nu sunt recomandati familiilor cu copii mici, care i-ar putea necaji sau ar putea fi rautaciosi cu ei, desi, daca sunt crescuti de pui cu acestia ii vor tolera cu siguranta.
Aspecte particulare
Blana cu "sireturi" se formeaza in jurul varstei de 6 luni, moment in care puful profund, moale si lanos se amesteca cu parul exterior, mai aspru. Dupa cum probabil va asteptati, Puli necesita o ingrijire corespunzatoare a blanii pentru a-i mentine aspectul si mirosul in bune conditii. Parul incalcit care s-ar putea forma in aceasta perioada, trebuie desfacut cu ajutorul mainii. Ghemurile formate vor fi inlaturate de la baza firului de par. Fiecare blana este diferita, dar ca idee generala, aceste "snururi" nu trebuie sa fie mai subtiri decat diametrul unui creion. Ingirjirea blanii este un proces relaxant si placut atat pentru caine, cat si pentru proprietar, iar daca este facut periodic, ia putin timp. Unii aleg sa desfaca snururile si sa da un aspect flocos cainelui. Altii lasa blana asa cum este ea in mod natural, intretinerea fiind mult mai usoara din moment ce trebuie ingrijita doar blana din jurul snururilor si doar din cand in cand spalata. Daca este lasata in starea naturala, Puli-ul va necesita imbaieri regulate pentru a indeparta mirosul puternic care poate aparea. Ochii si urechile acestui caine trebuie toaletate periodic, iar unghiile scurtate. Rasa nu naparleste ,ci va trebui tunsa periodic.Necesita un timp suficient pentru miscare. Cainii Puli sunt energici si plini de viata, fiind in extaz cand li se permite sa se joace si sa se zbenguie, in special, daca proprietarul sau alt companion canin i se alatura. Unii dintre ei sunt indragostiti de apa si sunt inotatori foarte buni, dar nu toti exceleaza in aceasta calitate, motiv pentru care daca li se permite sa inoate vor trebui supravegheati.Daca dresajul de supunere nu este realizat, acest caine poate dezvolta o personalitate dominanta.

Komondor


Komondor
Cunoscut si ca ciobanescul unguresc, Komondoru-ul si-a castigat reputatia de caine de paza feroce si protector loial. Inca utilizat pentru paza turmelor in tara sa nativa, Ungaria, Komondor-ul a devenit un animal de companie indragit in Statele Unite.
Aspectul exterior si dimensiunile
Blana alba, cu „snururi" a Komondor-ului este unica, adesea descris ca avand dreadlock. Snururile au textura paslei, avand aspectul unui cap de mop. Ca pui, au parul pufos si ondulat. Pielea este pigmentata, gri. Komondorii sunt robusti si puternici. Inaltimea la nivelul greabanului este de peste 65 cm, iar greutatea corporala este intre 48-59 kg.
Personalitatea
Acesti caini prezinta aptitudini extrem de puternice de aparator. Sunt inteligenti, independenti, hotarati si incapatanati. Au tendinta de a fi rezervati fata de straini, vazandu-si familia ca o turma care trebuie protejata. Komondorii sunt animale cu un simt dezvoltat al teritoriului, motiv pentru care trebuie atent supravegheati cand sunt in preajma musafirilor. Komondorii sunt loiali si afectuosi cu membrii familiilor lor si necesita foarte putina miscare. Pot fi zgomotosi si sunt intotdeauna vigilenti cu pradatorii.
Relatiile cu familia si casa
Komondorii sunt caini toleranti cu copiii si cu alte animale numai daca acestea sunt considerate membri ai "turmei". Introducerea unor noi animale sau a copiilor in interiorul caminului sau pe domeniul lor poate fi stresanta, pana cand Komondor-ul ii accepta in familia sa. Acesti caini nu pot fi fortati sa placa pe cineva nou; ei vor lua decizia daca ii accepta sau nu. Acest caine poate fi o rasa nu tocmai ideala pentru persoanele foarte sociabile, care au frecvent musafiri.

Bergamasco


Bergamasco
Bergamasco este un caine ciobanesc musculos, masiv, cu craniul mare, coada groasa,atarnand pana la jaret, curbata usor in sus spre varf. Intreg cainele este acoperit cu o blana foarte abundenta, ce formeaza codite (suvite rasucite)
Personalitate
Sunt caini foarte inteligenti echilibrati, calmi, rabdatori, carora le place sa aiba tot timpul ceva de facut. Sunt independenti, alerti si curajosi , totodata fiind foarte legati de familie. Inteligenta acestor caini a fost selectionata de-a lungul multor ani de selectie naturala. De asemenea, s-au selectionat atent, din punct de vedere al agresivitatii, exemplarele retive fiind excluse de la reproductie. Bergamasco este un caine pasnic. Puii se joaca intre ei, fara a avea impulsuri de rivalitate, cresc in armonie unii cu altii si dezvolta relatii interpersonale puternice, care dureaza toata viata . Cainii din rasa Bergamasco se respecta unii pe altii, evitand sa se irite sau sa se provoace unul impotriva altuia. Socializati de timpuriu cu alti caini, sau cu alte animale de casa, le vor accepta usor. Sunt destul de rezervati cu strainii. Bergamasco este un prieten, nu un supus, el nu se subordoneaza, dar se supune, pentru a-si demonstra afectiunea, si nu va executa nimic sub amenintare. Intotdeauna acest caine trebuie sa inteleaga de ce trebuie sa intreprinda o anumita actiune, si atunci o va indeplini cu placere, dar in felul sau. Este un caine atent si rezervat, participa constant la tot ce se intampla in jurul sau. Desi nu este agresiv, este un excelent caine de paza, pentru ca nu ii place ca teritoriul sa ii fine invadat de straini.
Relatiile cu familia si casa
Acest caine are o relatie absolut speciala cu copiii. Prezenta acestora le trezeste instinctele stravechi. Ei sunt fata de copii atenti, rabdatori, toleranti si protectori, le cauta compania, le incurajeaza jocurile, stabilind o adevarata prietenie cu acestia. Astfel, oricine detine un caine Bergamasco, se poate considera norocos ca detine si o bona excelenta pentru copil, care il iubeste si are grija de el tot timpul. Sunt buni paznici ,dar nu ataca decat daca ceva serios le ameninta familia. Datorita comportamentului pe care il adopta fata de orice copil, acesti caini au fost folositi si in tratamentul copiilor handicapati.
Aspecte particulare
Bergamasco este un caine care prefera climatul sezonier si cel rece. Datorita blanii dense, ei suporta foarte bine temperaturile scazute. Ei nu se adapteaza prea bine la viata de apartament, preferand o casa cu un teren pe care pot face miscare. Acesti caini iubesc foarte mult miscarea in aer liber, astfel, o plimbare zilnica lunga sau paza turmelor sau chiar o joaca serioasa cu copiii ii va face fericiti.

Irish Terrier


Terrier-ul Irlandez - Irish Terrier
Terrier-ul Irlandez, cunoscut de asemenea si ca Terrier-ul Irlandez rosu, este un caine iscusit in ale vanatorii, cautarii, activitatilor politienesti si militare. Aceasta rasa este, in acelasi timp, si un caine de paza excelent, un bun caine de expozitie, cat si un companion indragit.
Aspectul exterior si dimensiunile
Caine de talie medie, acest terrier este bine proportionat si musculos, semanand foarte bine cu un fox terrier cu parul sarmos, desi este un pic mai lung si mai inalt decat acesta. Fata este incadrata de mustati lungi, o barba, un nas negru si maxilare puternice. Terrier-ul irlandez are un cap lung si plat, ochi mici si inchisi la culoare si urechi de forma literei „V”, indoite la varf spre fata. Coada lui este scurtata si purtata ridicata. Membrele anterioare sunt lungi, drepte si musculoase. Blana terrier-ului irlandez este dubla, fiind formata dintr-un par exterior de protectie aspru, gros, tepos si sarmos si un puf profund moale si subtire. Parul de pe urechi este mai scurt si adesea mai inchis la culoare decat pe restul corpului. Varietatile de culoare sunt reprezentate de rosu, portocaliu sau auriu.Terrier-ul irlandez adult poate atinge la maturitate o inaltime la nivelul greabanului de circa 40-43 cm si o greutate corporala in jur de 11-12 kg.
Personalitatea
Terrier-ul Irlandez este extrem de inteligent si de echilibrat, dar are o fire combatanta, fiind intotdeauna pus pe cearta, la fel ca multi alti membri ai grupei terrier-ilor. Acestui caine ii place foarte mult sa se joace, parand inepuizabil. Curajos si curios, Terrier-ul Irlandez este gata oricand de actiune si aventura. Are un instinct al proprietatii foarte bine dezvoltat, motiv pentru care trebuie sa socializeze de la o varsta cat mai frageda pentru a nu deveni distructiv si agresiv. Ca si altor terrieri, Terrier-ului Irlandez ii place sa sape gropi si sa fugareasca micile vietati, motiv pentru care trebuie tinut in lesa cand este scos in spatii publice.
Relatiile cu familia si casa
Terrier-ul Irlandez este afectuos, loial si curajos, dar poate fi foarte agresiv fata de alti caini. Adora sa alerge si sa se joace cu copiii, precum si sa fie in preajma familiei sale. Terrier-ii Irlandezi sunt caini de paza excelenti, fiind extrem de vigilenti si curajosi.Terrier-ul Irlandez se va acomoda traiului intr-un apartament, daca este scos la cateva plimbari zilnice sau beneficiaza de o curte, oricat de mica.
Aspecte particulare
Terrier-ul Irlandez este plin de energie, necesitand multa miscare pentru a-si consuma energia si pentru a-l mentine controlabil. Din cauza antipatiei lor pentru alti caini, dresajul consecvent si supravegherea permanenta sunt absolut necesare cand Terrier-ii Irlandezi sunt scosi in spatii publice.Terrier-ul Irlandez are nevoie de o periere zilnica pentru a-i mentine blana in bune conditii. Blana sa viguroasa si rezistenta este usor de intretinut si rareori este inlocuita. Imbaierea lui se va face numai cand este necesara, altfel ca, utilizarea sampoanelor uscate, sub forma de pudra, sau stergerea cu o carpa umeda sunt suficiente.

Welsh Terrier


Welsh Terrier
Welsh Terrier-ul seamana foarte mult cu un Airedale Terrier in miniatura, fiind cel mai manierat si cel mai putin carcotas dintre toti terrier-ii.
Aspectul exterior si dimensiunile
Welsh Terrier-ul este un terrier cu parul sarmos si aspru, asemanandu-se foarte bine cu un Airdale Terrier. Are un cap rectangular, lung si plat cu o mustata, barba si sprancene stufoase. Botul este patratos in varf si nicioadata ascutit. Urechile au forma literei „V” si sunt indoite spre fata. Nasul este negru, iar ochii migdalati sunt mici, inchisi la culoare. Pintenii, atat de la membrele anterioare cat si cei de la cele posterioare sunt excizati. Coada este, in general, scurtata.Blana Welsh Terrier-ului este sarmoasa si aspra. Coloritul blanii este in principal, negru cu cafeniu-roscat, cu vesta neagra. La unii caini, vesta este sura, cenusie. Puii se pot naste complet negri, urmand ca, in timp, extremitatile sa se deschisa la culoare progresiv, ramanand numai vesta neagra.Welsh Terrier-ul adult poate atinge la maturitate o inaltime de maxim 39 de centimetri si o greutate corporala de circa 7-9,5 kg.
Personalitatea
Welsh Terrier-ul este un caine activ si jucaus, iar in comparatie cu alti terrieri, este cel mai putin artagos. Este vigilent si prietenos, afectuos si inteligent. Welsh Terrier-ul este, de asemenea, curios si curajos. Unii dintre ei pot fi foarte combativi cu alte animalute, in timp ce altii nu sunt nici pe departe atat de carcotasi. Welsh Terrier-ului ii place sa inoate sau sa sape gropi. Unii Welsh Terrier-i, in special femelele, sunt dificil de invatat sa-si faca necesitatile in afara caminului.
Relatiile cu familia si casa
Welsh Terrier-ul este un caine energic, jucaus si afectuos, care adora sa fie in preajma familiei sale. Acest caine este companionul ideal pentru adolescenti si familii active. Unii pot fi de-a dreptul rautaciosi si pot sa muste daca nu socializeaza adecvat.Welsh Terrier-ul se poate adapta vietii intr-un apartament, atata timp cat este scos zilnic la plimbari. Acestia sunt caini foarte activi in interiorul caminului, astfel ca ar fi ideal sa aiba o curte de dimensiune mica, unde sa isi epuizeze energia. Welsh Terrier-ilor nu ar trebui sa li se permita sa umble liberi din lesa, intrucat sunt tentati sa alerge dupa micile vietati, expunandu-se numeroaselor pericole. Sunt toleranti cu alte animalute de casa, mai ales in cazul in care cresc alaturi de acestea, dar asta nu inseamna ca nu pot avea tendinta de a le fugari, in special, pe cele de talie mica.
Aspecte particulare
Ca si in cazul altor terrier-i, Welsh Terrier-ul poate deveni distrugator, sapand gropi daca este lasat singur prea mult timp. Blana Welsh-ului are nevoie de ingrijire pentru a fi mentinuta in bune conditii. Pentru exemplarele de concurs se recomanda o frizura speciala, parul de pe picioare, abdomen si din jurul fetei ramanand mai lung, dandu-i Welsh Terrier-ului aspectul tipic. Rasa naparleste putin sau aproape deloc.

Terrier-ul Australian


Terrier-ul Australian
Terrier-ul Australian este unul dintre cei mai mici terrier-i, fiind o alegere buna pentru familiile cu copii de varste mai mari.
Aspectul exterior si dimensiunile
Terrier-ul Australian este un caine mititel, compact si cu picioarele scurte. Capul este lung si prevazut cu urechi mici ciulite, de forma literei „V”. Terrier-ul Australian are ochii de culoare inchisa si stralucitori. Pieptul este puternic, moderat de adanc si lat. Labutele sunt asemanatoare celor de pisica. Coada este scurta.Blana Terrier-ul Australian rezistenta la intemperii este dreapta si aspra, un pic mai mare de 5 centimetri si mai lunga la nivelul membrelor si a gulerului care se formeaza in jurul gatului. Blanita poate fi albastrui cu cafeniu, nisipiu simplu sau rosie.Terrier-ul Australian adult poate atinge o inaltime la nivelul greabanului de circa 23-28 cm si o greutate corporala in jur de 4-6 kg.
Personalitatea
Terrier-ul Australian este un caine mititel, afectuos si jucaus. In general, sunt companioni loiali familiilor lor, dar pot fi rezervati cu strainii. Terrier-ul Australian este un caine activ caruia ii face placere sa fugareasca micile animalute (iepuri, veverite si alte rozatoare). Agil, curios si sigur pe el, Terrier-ul Australian are simturile mirosului si vazului foarte ascutite, motiv pentru care poate fi un caine de paza bun. Nu-si doreste nimic altceva decat sa-si multumeasca stapanul si este mult mai usor de educat pentru a fi supus si ascultator decat multi alti terrieri. Terrier-ului Australian ii place sa latre.
Relatiile cu familia si casa
Terrier-ul Australian este un caine excelent pentru familiile active. Are multa energie si trebuie sa fie mentinut activ si stimulat din punct de vedere mental. Terrier-ul Australian este un bun companion pentru copii daca este familiarizat cu acestia de la o varsta frageda. Sunt, de asemenea, buni companioni si pentru persoanele in varsta. Acest terrier este foarte protector cu membri familiei sale si va latra atunci cand se apropie vreun strain.Terrier-ul Australian poate trai fericit intr-un apartament atata timp cat este scos la plimbari zilnice, el fiind destul de activ in interiorul caminului astfel incat sa nu-i fie necesara o curte. Aceasta rasa poate convietui cu alte animalute, dar este foarte probabil sa fugareasca micile creaturi, inclusiv pisicile familiei si poate avea unele inclinatii de a domina alti caini.
Aspecte particulare
Terrier-ului Australian nu-i place sa fie lasat singur fara a avea ceva de facut. Sunt caini inteligenti care necesita o stimulare mentala pentru a preveni dezvoltarea tulburarilor de comportament. Ca si in cazul altor terrier-i, aceasta rasa are tendinta de a sapa gropi si de a latra excesiv daca se plictiseste. Acestui caine nu trebuie sa i se permita sa hoinareasca liber din lesa intrucat are inclinatia de a fugari micile creaturi. Blana sa lunga, aspra si tepoasa este usor de intretinut si nu trebuie tunsa. Simpla periere de cateva ori pe saptamana este suficienta. Perierea stimuleaza secretia glandelor sebacee ale pielii, conferindu-i blanii un luciu fara prea mari eforturi. Parul din jurul ochilor si cel din urechi va fi trimat daca este cazul. Unghiutele trebuie sa fie scurtate periodic. Terrier-ul Australian naparleste putin sau chiar deloc.

Westie


West Highland White Terrier - Westie
Westie este un caine popular, in special in randurile familiilor si copiilor. Acest caine neastamparat si acrobat nu iubeste nimic altceva decat sa se joace cu partenerii sai umani.
Aspectul exterior si dimensiunile
Westie este un caine mic, vioi, energic, compact, robust si viguros. Capul are aspect de cupola, iar botul este de dimensiune medie, cu un stop pronuntat. Ochii sunt stralucitori, de culoare inchisa, cu o privire patrunzatoare. Urechile mici sunt ridicate si ascutite, dandu-i aspectul de animal alert, pregatit pentru orice. Westie prezinta un piept adanc si membre musculoase. Coada este purtata nepasator si nu trebuie scurtata. Toti West Highland White Terrier-ii sunt, in mod caracteristic, albi, dar o nuanta lemon poate fi prezenta in jurul fetei si a urechilor. Blana lui Westie este dubla cu un puf moale, des si calduros si un par gros drept sau sarmos, cu o lungime de pana la 5 cm. West Highland White Terrier-ul adult are o inaltime la nivelul greabanului de 25-30 de cm la mascul si de 23-28 cm la femela. Greutatea corporala este de 7-10 kg la mascul si de 6-7 kg la femela.
Personalitatea
Westie este, in mod caracteristic, un caine inteligent, bine-crescut cu bune maniere. Rasa este vesela, iubitoare si foarte jucausa. Multi considera ca Westie este un catelus toata viata sa. Chiar daca ei pot avea o latura jucausa, Westie-ii pot fi linistiti, cuminti, siguri pe ei si determinati. Sunt destul de prietenosi cu strainii. West Highland White Terrier-ul poate musca atunci cand este provocat, dar nu este atat de neascultator cum sunt majoritatea terrier-ilor. West Highland White Terrier-ul este energic si extrem de sigur pe el in comparatie cu alti caini. De obicei, West Highland White Terrier-ul nu este el cel care provoaca conflictele cu alti caini, desi unii masculi sunt mai agresivi, in special cu alti masculi.
Relatiile cu familia si casa
West Highland White Terrier-ul este un caine excelent pentru adolescenti. Ei au tendinta sa nu fie toleranti cu maltratarile accidentale pe care pe primesc din partea copiilor. Nu sunt, in general, recomandati pentru familiile cu copii sub varsta de 10 ani. Ca si in cazul altor caini, supravegherea este necesara oricand un caine se joaca cu copiii foarte mici. Mic si tenace, West Highland White Terrier-ul iubeste sa-si petreaca timpul cu companionii umani si este dispus sa joace orice joc. Se simt bine atat in apartament, cat si in regiunile rurale. West Highland White Terrier-ul este foarte activ in interiorul caminului, astfel ca se va descurca bine fara a necesita o curte. West Highland White Terrier-ul se va bucura de plimbarile periodice sau de partidele de joaca in parc, dar nu se va supara prea tare daca rateaza vreuna.
Aspecte particulare
Roba alba a lui Westie iti poate rapi un pic din timpul liber pentru a o mentine curata. Parul trebuie sa fie periat pentru a preveni incalcirea si deteriorarea acestuia. Parul este mentinut in conditii corespunzatoare prin desprinderea sau smulgerea parului mort. Perierea regulata cu o perie din par de porc poate intretine blana curata, astfel ca imbaierea va fi facuta numai cand este absolut necesar. In jurul urechilor si ochilor, parul se trimeaza cu o foarfeca cu varful bont. Intreaga lor blanita trebuie trimata la fiecare 4 luni si tunsa foarte scurt de doua ori pe an. Ca terrier, West Highland White Terrier-ul isi poate dezvolta obiceiul de a sapa. Daca este lasat singur perioade lungi de timp, West Highland White Terrier-ul poate manifesta probleme de comportament. Westie este un caine excelent pentru copii.

Scottish Terrier


Scottish Terrier
Scottish terrier-ul este un caine neinfricat si demn, adorabil si plin de calitati. Jucaus si prietenos cand este pui, Scottish-ul se maturizeaza devenind un adult respectabil. Poate deveni suparacios si morocanos cand devine adult. Dispus sa mearga oriunde si sa faca orice, Scottie nu este unul dintre aceia care sa-si ofere afectiunea liber, din proprie initiativa. Scottish terrier-ul este un caine curios si jucaus. Multi Scottish-i au fost atat caini de paza, cat si bona pentru membrii familiilor lor.
Aspectul exterior si dimensiunile
Scottish Terrier-ul un caine musculos, bine legat, indesat care emana putere, echilibru, ordine, simetrie, uniformitate, mic si compact, Scottie prezinta un cap lung, purtat maiestos. Ochii sunt migdalati, de culoare inchisa (caprui, negri), situati adanc in orbite, sub sprancenele proeminente. Are un nas mare si dinti puternici. Exista un stop mai mult sau mai putin evident intre craniu si bot. Urechile sunt ascutite si purtate ridicate pe verticala, la fel si coada sa scurta. Gatul este musculos si scurt.Scottie adult este foarte scund incat corpul lui este situat foarte aproape de sol. Astfel mana unui om tinuta pe verticala ar trebui sa se potriveasca exact intre pieptul cainelui si sol. Are membrele scurte, iar modul in care este frezat il fac sa para si mai mic. Pentru novicii in ale cresterii cainilor, West Highland White Terrier-ul si Scottish Terrier-ul sunt adesea confundati. Desi aspectul lor exterior este asemanator, roba lor ii da de gol. Westie-ii sunt intodeauna o nuanta de alb. Scottie nu este niciodata alb. Parul exterior este sarmos, ferm si rezistent. Stratul reprezentat de puf este des si moale. Pentru a mentine blana neincurcata, perierea de doua ori pe saptamana este recomandata. Culoarea robei este cel mai frecvent neagra, dar aspectele dungat (pe fond cenusiu), grizonat, nisipiu si diferite nuante de gri sunt, de asemenea, semnalate. Blana Scottie-ului este ajustata intr-un aspect specific. Parul de la nivelul fetei este lasat lung in forma de barba. Picioarele si portiunea inferioara a corpului sunt lasate netunse, in timp ce partea superioara si cele laterale sunt tunse scurt .
Personalitatea
De obicei, nu va face nimic si va examina situatia inainte de a lua o decizie. Foarte inteligent, dar cu o doza de independenta, Scottie poate fi dificil de controlat in preajma veveritelor, iepurilor si, chiar, a unor pisici. Este un caine de paza bun. Are tendinta de a deveni incapatanat, motiv pentru care trebuie manevrat ferm, dar gentil de la o varsta frageda, altfel va va domina intreaga familie. Aceasta rasa este sensibila la aplicarea pedepselor. Nu-i testati limitele si nu-l fortati prea tare. Sa nu loviti niciodata un terrier si nu va jucati jocuri agresive cu el. Isi poate provoca membrii familiei, in special, pe cei care nu si-au impus autoritatea asupra lui. Scottie are tenacitatea de a fi teritorial, iar unii prezinta personalitati dominante. Unii isi pot manifesta agresivitatea fata de alti caini. Socializarea timpurie il va ajuta pe Scottie sa invete sa tolereze alti caini si chiar, pisicile. Plin de viata, mandru si inteligent, Scottish-ul are un temperament echilibrat, dar nu este binevoitor cu intrusii si nu-i trezeste interesul nicio alta persoana in afara membrilor familiei sale. Scottish-ului ii place sa latre si sa sape gropi. Ii fac placere plimbarile, jocurile cu mingea, fiind per ansamblu, un caine sportiv, statornic, iubitor si independent. Cu un instinct de vanator innascut, Scottie poate avea un succes foarte mare la haituirea micilor creature. Desi nu este o rasa cu un sentimentalism exagerat, odata ce Scottie iti devine prieten, este al tau pe viata.
Relatiile cu familia si casa
Scottish Terrier-ul se simte in largul lui intr-o casa, intr-un apartament sau, chiar intr-o mosie de la tara, atata timp cat sunt oameni in jurul lui. Indiferent de locul in care traieste, Scottie necesita spatiu pentru a alerga, dar trebuie sa aiba curtea ingradita sau o curte interioara asigurata. Rasa se adapteaza cel mai bine alaturi de adultii care se mai simt inca copii. Ca si in cazul altot terrier-i, Scottie este un caine de paza bun, care, in general, nu latra, nu-si alarmeaza proprietarul fara vreun motiv. Prima lor grija este siguranta familiei lor. Cand este crescut alaturi de copii, Scottie este un prieten extraordinar, dar nu accepta cu usurinta exsuberanta nestavilita a copiilor foarte mici.
Aspecte particulare
Ca si in cazul altor terrier-i, Scottie iubeste miscarea si tovarasia omului. Cand este privat de acestea, Scottie-ul poate dezvolta probleme de comportament. Asigurandu-i o curte de dimensiuni rezonabile, sportivul Scottie va face miscare, dar va va acompania cu placere la plimbare sau la joaca in parc, fiind incantat sa va aduca betele sau mingea. Perierea regulata a parului sau aspru si sarmos este importanta, necesitand o ingrijire suplimentara in perioadele de naparlire. Rasa naparleste putin sau aproape deloc. Imbaierea sau toaletarea cu sampon uscat se vor face doar de necesitate. Tunderea si ingrijirea profesionista a robei trebuie efectuata de doua ori pe an. Parul de pe corp este lasat lung, ca o fusta, in timp de parul de pe fata si cap este trimat scurt si pieptanat spre fata.

Yorkshire Terrier


Yorkshire Terrier
Yorkshire Terrier-ul a fost, initial, folosit ca si caine utilitar, devenind mai apoi un animal de companie la moda in Anglia, la sfarsitul Epocii Victoriene. Yorkshire Terrier-ul, bine cunoscut pentru pletele lungi, curgatoare, este o rasa mititica, dar robusta. Initial, utilizat pentru vanarea sobolanilor, Yorkie este un animal de companie faimos. El a fost una dintre cele 10 rase de catei ale anului 2005.
Aspectul exterior si dimensiunile
Yorkshire Terrier-ul este un membru al grupei raselor de companie – de agrement. Yorkshire Terrier-ul prezinta un cap lat, cu botul de lungime medie, nas negru si dinti uniformi. Ochii sunt de culoare inchisa, nergii sau caprui, extrem de vioi. Urechile de forma literei „V” sunt purtate ridicat, iar coada este scurtata, de obicei la jumatate din lungimea normala si purtata la acelasi nivel cu sira spinarii. Membrele sunt drepte, cu labe rotunde si unghii de culoare neagra. Cea mai cunoscuta caracteristica a rasei este blana lunga, curgatoare, care necesita o ingrijire constanta. Atunci cand cainele nu este prezentat in expozitiile canine, proprietarii opteaza, in general, pentru aspectul flocos. Parul lung de la nivelul fetei este, de obicei, prins in varful capului cu un elastic sau o fundita pentru a preveni intrarea parului in ochi. Blana este, in mod caracteristic, albastru-cenusiu inchis sau negru cu nuante de cafeniu. Puii sunt, in general, negrii cu cafeniu.
Personalitatea
Yorkshire Terrier-ul pare sa uite ca este un caine foarte mic. Intotdeauna dornic de aventura si de a-si crea probleme, nu-i este frica de nimic. Poate fi agresiv cu caini straini si cu alte animalute mici; in alte cuvinte, Yorkshire Terrier-ul a mostenit personalitatea terrier-ilor. Sunt usor de educat, desi, pot fi uneori neascultatori si incapatanati. Ei sunt caini de paza excelenti, alertandu-si cu promptitudine familia cand se apropie strainii. Prin comparatie, femelele au tendinta de a fi caini de paza mai buni decat masculii. Masculii au tendinta de a lasa femelele sa faca toata munca. Yorkshire Terrier-ul poate fi gata sa muste, daca este luat prin surprindere, speriat sau sicanat peste masura, dar, este de regula, tandru si iubaret. Atentie, nu trebuie rasfatati peste masura pentru ca devin nervosi si obraznici. Ii place sa latre, dar poate fi usor invatat sa nu faca asta. Yorkshire Terrier-ii isi impart de buna voie teritoriul si familia cu alte rase. Sunt, in principal, caini de interior, de casa, dar, din moment ce ei sunt terrieri la origine, Yorkshire Terrier-ii pot trai si afara. Cu o ingrijire si o atentie adecvate, acesti caini pot trai oriunde.
Relatiile cu familia si casa
Yorkshire Terrier-ul nu este, in general, foarte tolerant cu copiii, dar ii accepta daca creste alaturi de acestia. Se intelege cel mai bine cu copiii de varste mai mari, mai linistiti. Sunt afectuosi si loiali familiei lor, dar pot fi agresivi cu strainii, daca nu socializeaza inca din copilarieEste un caine indicat cresterii intr-un apartament de bloc, fiind foarte activ in interiorul caminului, nenecesitand o curte. Aveti in vedere ca Yorkshire Terrier-ul nu tolereaza climatele prea reci, preferandu-le pe cele calde.
Aspecte particulare
Chiar daca Yorkshire Terrier-ul este, in general, considerat un caine de companie, el este, totusi, un terrier la origine, astfel ca va haitui si ucide rozatoarele. Din acest motiv,ei nu trebuie lasati nesupravegheati in compania animalutelor de companie mici cum ar fi hamsterii, iepurii sau porcusorii de Guineea. Blana sa lunga necesita o ingrijire zilnica pentru a preveni incurcarea si matuirea acesteia. Blana scurtata necesita o periere si o pieptanare zilnica sau saptamanala, de la caz la caz. Yorkshire Terrier-ul este un caine care naparleste putin sau aproape deloc..

Airdale terrier


Airdale terrier
Acest caine este rezultatul incrucisarilor intre vechiul terrier englezesc si copoiul pentru vidre , Otterhound. Provine din regiunea Yorkshire, valea Aire, vale bogata in vidre, de la care a capatat numele. Prin talie, a devenit cel mai mare dintre cainii terrieri, prin frumusestea si stinuta nobila a cucerit repede intreaga lume.
Aspect exterior si dimensiuni
Este cel mai mare dintre cainii terrierii englezi. Este un caine musculos, activ, compact , fara alungire exagerata a corpului. Diferitele parti ale corpului trebuie sa fie bine proportionate si in corelatie armonioasa intre ele, pentru a da impresia de simetrie. Acest caine este caracterizat de o expresie darza, rapid in miscari, intotdeauna intr-o atenta si permanenta asteptare . Caracterul este exprimat prin expresia ochilor, stinuta urechilor si portul cozii. Craniul trebuie sa fie lung si plat, nu prea lat intre urechi, ingustandu-se usor spre ochi. Capul trebuie sa fie echilibrat, fara diferenta remarcabila de lungime intre partea craniana si nazala. Fruntea cainelui trebuie sa nu prezinte riduri, stopul sa fie lin , obrajii plati, fara ingrosari Maxilarele, atat cel superior cat si cel inferior, trebuie sa fie adanci, puternice, tari si musculoase, taria botului fiind o cerinta importanta la aceasta rasa, fara ca falcile sa fie dezvoltate excesiv, dand obrajilor o forma rotunjita, proeminenta, un aspect de altfel nedorit. Buzele trebuie sa fie bine inchise iar trufa neagra. Ochii sunt mici, de culoare inchisa, neproeminenti, sa aiba expresia caracteristica a cainilor terrieri, de indrazneala si inteligenta. Urechile trebuie sa fie in forma in forma de V, purtate lateral, mici dar proporstionale cu marimea cainelui. Sunt de nedorit urechile care atarna lipsite de viata pe laturile capului sau urechile prinse sus. Gura acestui caine are maxilare puternice, cu dantura regulata, perfecta si completa, muscatura in foarfece, incisivii superiori trebuie sa se suprapuna fara spatiu peste cei inferiori, dintii trebuie sa fie implantati vertical in maxilar. Prognatismul superior sau inferior este inadmisibil. Gatul trebuie sa fie uscativ, musculos , de lungime si grosime moderata, cu trecere treptata spre umeriTrenul anterior prezinta umerii lungi, plasasti bine inapoi si inclinati oblic spre spate, omoplastii netezi. Membrele anterioare trebuie sa fie perfect drepte, cu osatura puternica , coatele sa fie perpendiculare pe corp, cu miscare libera de umeri. Spinarea acestui caine este scurta, puternica, dreapta , lipsita de moliciune, salele musculoase, coastele bine arcuite. La un caine compact, spatiul dintre ultimele coaste si coapsa este scurt, la un caine mai pustin compact, se observa o lungire nedorita a acestui spatiu. Toracele trebuie sa fie adanc, pana la coate, dar nu lat. Trenul posterior : coapsele sunt lungi, puternice , musculoase, gambele de asemenea, genunchii trebuie sa fie bine angulati, sa nu fie intorsi nici inauntru nici in afara, jarestii sunt asezati jos, priviti din spate sunt paraleli. Labele trebuie sa fie mici, rotunde , compacte, cu pernite carnoase, elastice, degetele trebuie sa fie bine arcuite. Coada este sus prinsa si purtata vesel, dar nu incovoiata pe spate, trebuie sa fie suficient de groasa si solida , cupata astfel incat varful ei sa fie cam la acelasi nivel cu craniul. Parul trebuie sa fie des, aspru, sarmos, dar nu atat de lung incat sa dea aspect zburlit, sa stea strans pe corp, acoperind trunchiul si membrele. Parul de acoperire este dur si sarmos iar subparul este mai scurt si mai moale. Parul cel mai aspru este creponat sau usor ondulat. Un par buclat sau moale este nedorit. Roba acestui caine are culoarea pe spinare, ceafa si partea superioara a cozii , negru sau cenusiu inchis, iar toate celelalte parsti ale corpului sunt cafeniu. aramii. Urechile au o nuanta mai inchisa de cafeniu- aramiu, de asemenea, pe umeri , gat si tample apar nuanste mai inchise. Sunt admise cateva fire albe intre membrele anterioare. Talia este cuprinsa intre 58-61 cm la masculi si 56-59cm la femele. In miscare, membrele trebuie actionate inainte, cele anterioare fiind perpendiculare si paralele cu linia umarului. Forta de propulsie este generata de membrele posterioare , perfectiunea in miscare realizand-o exemplarele cu coapse lungi , gambe musculoase si o buna angulatie a geunchilor, care permite o puternica impulsie. Privite din fata, membrele anterioare ale cainelui aflat in miscare continua linia dreapta a pieptului , labele fiind la aceeasi departare intre ele , ca si coatele. Atunci cand stationeaza, este dificil de observat daca un caine are umerii slabi, dar imediat ce se pune in miscare, defectul, daca exista, devine aparent, labele din fata avand tendinta de a se incrucisa. Cand jaretii sunt deviati spre interior, genunchii si labele sunt intoarse spre afara, rezultand o serioasa pierdere a fortei de propulsie. Cand jaretii sunt deviati in afara, labele membrelor posterioare au tendinta de a se incrucisa in mers. Masculii trebuia sa aiba ambele testicule normal dezvoltate si coborate in pungile scrotale.
Personalitate
Este un caine deschis, increzator, prietenos, curajos si inteligent, totdeauna atent, fara agresivitate, dar neinfricat.
Relatiile cu familia si casa
In cazul existenstei copiilor mici in familie, ca si in cazul altor caini, trebuie sa se investe, atat cainele, cat si copilul, sa se respecte unul pe altul. Copiii trebuie sa stie ca nu e bine sa ii ia jucariile cainelui, sa il sacaie atunci cand acesta mananca. De asemenea, cainele trebuie educat sa stie ca nu are voie sa sara pe oameni sau sa ii apuce cu gura, in joaca. Cu un dresaj adecvat si rabdare, Airedale Terrierii vor fi companioni buni pentru copiii mai mari, nefiind recomandat totusi a se lasa copii mici nesupravegheasti in compania cainelui. Este de preferat sa se ceara sfatul unui dresor, atunci cand le facesti cunostinsta copilului si cainelui. Este forte important ca , cainele sa isi cunoasca locul in ierarhie si sa stie ca este inferior, nu trebuie sa domine.
Aspecte particulare
Airedale Terrierii, ca si alti terieri, sunt caini foarte inteligenti si cu o personalitate puternica. Nu sunt genul de caini care sa fie lasati sa faca ce vor, deoarece pot fi stricatori, si sunt foarte ingeniosi. Un caine Airedale Terrier bine dresat poate deveni cel mai bun prieten pe care il putesti avea .Pastrasti-va simstul umorului si un set de reguli pentru cainele dvs, si veti fi rasplatit cu un companion fara egal.

Boston Terrier


Boston Terrier
Boston Terrierul este un caine vioi, foarte inteligent, cu roba scurta si parul moale, compact construit, cu coada scurta, bine echilibrat. Capul este proportional cu corpul , iar expresia sa denota o inteligenta mare. Capul este scurt, plat, fara cute pe piele, cu obrajii plati , sprancenele bine definite si stopul foarte bine marcat.
Aspect exterior si dimensiuni
Expresia ideala a Boston Terrierului este cea alerta, draguta, denotand un grad mare de inteligenta. Aceasta este cea mai importanta caracteristica a rasei. Ochii sunt departati unul de altul, mari, rotunzi, de culoare caprui inchis sau negru. Culoarea albastra sau cu urme de albastru descalifica exemplarele respective. Urechile acestui caine sunt mici, subtiri, purtate erect, pot fi cupate. Botul este scurt, patrat, larg si adanc, proportional cu craniul, mai scurt decat lat, cu lungimea fiind aproximativ 1/3 din lungimea craniului. Botul, de la stop pana la varful nasului este paralel cu crestetul capului. Neagra. Falcile sunt largi si patrate, cu dintii scurti si regulati. Buzele sunt largi, dar nu pendulante si acopera complet dintii atunci cand gura este inchisa. Gatul trebuie sa fie proportional cu trunchiul ca lungime si constructie. Este usor arcuit, cu capul purtat gratios si corect prins intre umeri. Spatele acestui caine este suficient de scurt incat sa dea o forma patrata trunchiului. Linia superioara este dreapta si crupa este usor curbata la prinderea cozii. Pieptul este adanc, cu largime suficienta , coastele sunt bine arcuite. Coada este prinsa jos, scurta, fina si ascutita la varf , dreapta sau rasucita si trebuie sa nu fie purtata orizontal.
Membrele toracice au umerii oblici, bina inclinati posterior, ceea ce imprima Boston Terrierului o miscare eleganta, stilata. Membrele anterioare sunt asezate destul de distantat unul de altul , pe aceiasi linie cu varful superior al spetei. Au razele osoase drepte , cu chisitele scurte si puternice. Labele picioarelor sunt mici , rotunde si compacte , orientate drept , cu degetele bine arcuite si unghii scurte. Membrele posterioare au coapsele puternice, musculoase, , bine inclinate spre articulatia grasetului si prinse corespunzator. Jaretii sunt puternici si scurti, drepti, cu aplomburile corecte. Mersurile acestui caine sunt acelea ale unui caine sigur pe picioarele lui, cu aplomburile corecte . Membrele anterioare si cele posterioare se misca in linie dreapta, cu un ritm perfect, fiecare pas indicand gratie si putere. Roba prezinta blana scurta, moale, lucioasa, cu o textura fina. Culoarea robei poate fi de culoarea marii, negru cu reflexe roscate in lumina puternica, sau negru cu semne albe. Sunt obligatorii insemnele : o banda alba pe bot, o dunga alba intre ochi, pata alba pe piept.
Personalitate
Desi in trecut acest caine a fost crescut pentru luptele cu caini, astazi Boston Terrierul este crescut pentru scaderea agresivitatii . El este gentil, alert, manierat si foarte inteligent. Caine entuziast si ocazional sugubat, aceasta rasa chiar are simtul umorului si poate fi un companion ideal.
Relatiile cu familia si casa
Acesti caini sunt foarte buni cu copiii, dar si cu persoanele varstnice , foarte prietenosi cu strainii. Boston Terrierul este jucaus, foarte afectuos si dornic sa i aparte la toate activitatile familiei. Este foarte popular in Statele Unite, tocmai datorita caracterului sau excelent. In general se inteleg bine cu animalele de casa non-canine. Unii masculi pot fi dominanti si se pot lupta cu alti caini. Uneori acesti micuti caini pot fi dificil de invatat sa isi faca nevoile afara. Se adapteaza bine vietii in apartament, dar si vietii la tara. Sunt destul de inactivi in interior si, sunt foarte sensibili la modificarile vremii.
Aspecte particulare
Parul moale si scurt face ca ingrijirea sa fie facila. Nu necesita imbaiere, decat la nevoie. Periatul si pieptanatul energic al blanii sunt suficiente epntru acest caine. Fata trebuie stearsa zilnic, de asemenea ochii trebuie curatati cu mare grija, la fel si urechile. Ochii si urechile trebuie curatate de asemenea de depunerile de sebum. Labele, urechile, ochii trebue verificati pentru a nu culege seminte de iarba, care produc granuloame de corp strain destul de serioase.

Monday, April 19, 2010

Border Terrier


Border Terrier
Border Terrierul este un caine foarte sociabil, putand fi un companion excelent pentru un copil. Totusi, datorita energiei debordante pe care o au, cat si a modului destul de "fizic" de a se juca, este necesara o supraveghere continua , constanta, mai ales cand puii sunt lasati sa se joace cu copii mai mici de 7-8 ani.
Aspectul general
Este un caine puternic, robust, cu scheletul bine proportionat, emanand agilitate si rezistenta, dar cu pieptul, toracele si bazinul mai degraba inguste, decat largi. Corpul este acoperit cu un par scurt, aspru, lipit de corp. Capul acestui caine este caracteristic rasei, asemanator cu al unei vidre, cu ochii patrunzatori iar postura corpului este aceea de alerta continua, ceea ce ii confera o infatisare neinfricata, implacabila, hotarata, caracteristica rasei. Capul este moderat de larg si plat, dar cu o largime suficienta intre ochi si intre urechi. Urechile sunt mici, in forma de V, destul de groase, de preferat negre. Nu sunt prinse foarte sus pe cap, dar sunt prinse mai degraba lateral, cazand inainte pe langa obraji. Ochii sunt de culoarea alunei, dar mai inchisi puti ca nuanta, cu o expresie focoasa si inteligenta. Sunt moderati ca dimensiune, nu sunt proeminenti, dar nici infundati in orbite. Botul este scurt dar bine definit, cu trufa neagra. Dentitia este puternica, cu muscatura in foarfece, cu arcadele dentare largi. Gatul cainelui este musculos,suficient de lung pentru a fi proportional cu restul corpului, bine prins de umeri, largindu-se la nivelul acestora. Umerii sunt bine trasi inapoi, suficient de lungi, cu spetele convergand la nivelul greabanului treptat. Membrele anterioare sunt drepte, cu scheletul destul de fin si asezate mai departat . Labele picioarelor sunt mici si compacte . Degetele trebuie indreptate inainte, moderat arcuite, cu pernite groase, rezistente. Trunchiul este adanc, destul de ingust, suficient de lung, astfel incat sa nu creeze impresia unei lipse de agilitate. Cutia toracica a acestui caine are coastele bine arcuite, orientate posterior. Coada este moderat de scurta, mai groasa la baza si subtiata treptat spre varf , prinsa nu prea sus, purtata vesel in alerta, dar nu peste spate . Membrele posterioare sunt musculoase si agile, cu coapsele lungi si bine fomate. Roba are un subpar dens, acoperit de un par aspru, cumva cu un aspect inspicat , care sta lipit de trunchi, fara tendinte de onduleuri . Culoarea acestui caine poate fi roscat, cenusiu cu aramiu, negru cu aramiu sau auriu. Mici insemne albe sunt permise pe piept, dar pe membre, daca apar, semnele albe sunt penalizate. Mersurile sunt drepte, ritmice, cu o impulsie buna, lungime mare, elastice, cu o buna flexie a jaretilor si grasetilor. La comanda instructorului cainele trebuie sa dezvolte un mers lejer, elastic si rapid.
Personalitate
Border Terrierul este un caine alert, vioi, dar nu foarte manierat. Extrem de afectuos cu copiii, el este un caine care doreste sa faca pe placul omului si este relativ usor de dresat . Este un terrier micut, cu ceafa puternica si un vanator indraznet. Acesti caini trebuie sa fie socializati si obisnuiti de pui cu zgomotele puternice ale orasului si cu situatiile inedite care pot apara in oras, pentru a evita timiditatea excesiva. Puii sunt foarte activi, cat sunt mici, dar se vor cuminti ca adulti. Border Terrierul adora sa sape gropi, de aceea trebuie tinut intr-o curte bine securizata
Relatiile cu familia si casa
Border Terrierul este o rasa foarte sociabila, putand fi un companion excelent pentru un copil. Totusi, datorita energiei debordante pe care o au, cat si a modului destul de dur de a se juca, este necesara o supraveghere continua , constanta, mai ales cand puii sunt lasati sa se joace cu copii mai mici de 7-8 ani. Acest lucru este recomandat nu numai pentru siguranta copilului, dar si a puiului , deoarece copii mici pot rani chiar fara intentie un pui mic. Niciodata nu luati un caine pentru a responsabiliza un copil, deoarece, la varste fragede, atat copiii cat si cateii au nevoie de un adult care sa ii dirijeze, iar parintii trebuie sa inteleaga acest lucru. Este nevoie de cativa ani buni de dresaj pentru ca un caine sa ajunga la maturitate si sa devina membrul familiei devotat si linistit pe care il doreste cineva. Cea mai mare problema care poate aparea in cazul copiilor si al acestor caini este ca, copiii au tendinta de a lasa tot timpul portile sau usile deschise, iar cainele poate scapa afara, se poate pierde sau poate fi calcat de masini. De aceea trebuie implementate reguli stricte cu privire la inchiderea usilor si portilor, pentru protectia cainelui.
Aspecte particulare
Roba rezistenta si aspra a Border Terrier-ului necesita un periaj saptamanal si trimare si tundere cam de 2 ori pe an. Este un caine care nu lasa mult par si este puti alergenic. Imbaierea se va face numai daca este necesar, altfel, nu este obligatorie.

PBTA


Pit Bull Terrier American
Pit Bull Terrier-ul American face parte din grupa raselor de Terrieri, una dintre cele cateva rase clasificate ca si Pit Bulli.Cainii din aceasta rasa sunt recunoscuti pentru puterea, loialitatea si tenacitatea lor.
Aspect exterior si dimensiuni
Rasa PBTA este cea de talie medie, din grupul celor trei rase de Pit Bulli. Masculii cantaresc 16-29 kg, iar femelele 16-27 kg. Roba: parul scurt, aspru dar lucios.Orice culoare a robei este acceptata, putand fi patati sau unicolori. Toate culorile de ochi sunt acceptate, exceptand albastrul. Urechile sunt roz, pot fi cupate, desi se prefera sa nu fie.Coada este scurta si terminata efilat. Corpul este solid si musculos, cu pieptul larg. Capul are o forma "intepenita", cu cateva pliuri cutanate pe frunte.
Personalitate
PBTA poate fi un caine foarte dragut, curios, inteligent si amuzant. Ei se remarca prin comportamentul lor expansiv, afectuos si dornic sa faca pe plac omului, de care sunt si foarte atasati. Daca sunt crescuti si educati cu fermitate, ei pot fi niste caini de familie foarte buni. Aceasta rasa, cum bine se stie, poate fi insa si incapatanata, insistenta si predispusa sa dezvolte agresivitate fata de alti caini, nefiind o alegere inteleapta pentru o persoana care este novice in dresajul unui caine. De multe ori pot dezvolta un anumit nivel de agresivitate fata de alti caini, in special straini, de acelasi sex si cu aceiasi pozitie ierarhica. Totusi, nu trebuie sa uitam ca aceasta rasa a fost creata pentru luptele cu caini, de aceea, un Pit Bull, chiar socializat de pui, poate dezvolta un comportament agresiv la maturitate. Un proprietar responsabil trebuie sa nu isi lase cinele sa interactioneze cu caini straini, fara a fi supravegheat si trebuie sa se puna in tema asupra modului in care pot fi despartiti cainii, daca se bat.
Relatiile cu familia si casa
In ciuda ideii foarte populare care se vehiculeaza, referitor la atitudinea Pit Bull-ilor fata de copii, acestia nu sunt periculosi pentru copii, totusi, nici un caine, din nici o rasa nu ar trebui lasat nesupravegheat in prezenta copiilor. Majoritatea Pit Bull-ilor bine crescuti si dresati vor tolera copiii si tratamentele chinuitoare ale acestora, pentru ca sunt caini foarte rabdatori si cu o mare toleranta la durerea fizica. PBTA nu au fost niciodata crescuti pentru a dezvolta agresivitate fata de oameni, sau pentru a fi caini de paza. Este important ca un orice exemplar al rasei care arata agresivitate pentru oameni, sa fie exclus de la reproductie, pentru a nu degenera natura prietenoasa a rasei.
Aspecte particulare
Cele trei rase de Pit Bull sunt de regula usor confundate intre ele, avand standarde aproape identice, cu varitii numai in ceea ce priveste dimensiunile exterioare si culorile. America Staffordshire terrier-ul si PBTA au cam aceiasi stramosi. Multi oameni le considera aceste rase ca fiind tipuri diferite ale unei singure rase. In Statele Unite acesti caini sunt folositi in operatiunile de depistare a drogurilor, ca si in echipele de cautare si salvare ale Politiei, datorita tenacitatii, energiei si versatilitatii lor.

Sunday, April 18, 2010

Ciobanesc Australian


Ciobanesc Australian
Ciobanescul Australian este un caine cu un puternic instinct de turma si de paza, foarte inteligent si foarte loial. Este un companion credincios ,dar totodata are si energia si puterea de a lucra toata ziua
Aspect exterior si dimensiuni
Ciobanescul Australian este un caine de talie medie, bine echilibrat, usor mai lung decat inalt. Talia este de aproximativ 50-56 cm la masculi si 48-50 cm la femele. Este un caine solid construit, cu osatura moderata. Dimorfismul sexual este marcant, masculii fiind bine construiti, dar fara a fi grosolani , iar femelele sunt mai usoare, dar fara a avea constitutie debila. Botul este egal in lungime, sau usor mai scurt decat craniul..Botul este usor conic de la baza spre varf si se termina rotunjit. Capul este expresiv, cu o expresie inteligenta, atenta, alerta , infocata. Ochii acestui caine pot fi caprui, albastri sau de orice variatie sau combinatie de culori, inclusiv patati sau marmorati. Urechile sunt triunghiulare,prinse sus pe cap.In atentie, pot fi indreptate spre inainte , sau inspre lateral, ca o rozeta. Urechile lasate pe spate sau atarnande sunt defecte severe. Craniul este plat in crestet, sau usor rotunjit, cu protuberanta occipitaului stearsa.Stopul este moderat bine deifinit. Linia superioara : -spatele este drept si puternic. Pieptul nu este larg, dar toracele este adanc cu punctul cel mai decliv atingand articulatia cotului.Coada este dreapta, poate fi cupata sau poate fi mai scurta din nastere, dar nu trebuie sa depaseasca 10 cm in lungime. Trenul anterior : Bratul , care ar trebui sa fie cam de aceiasi lungime cu spata , formeaza un unghi de aproximativ 90 grade cu acesta. Membrele anterioare sunt drepte, perpendiculare pe sol si puternice. Labele sunt compacte, cu pernitele apropiate, cu unghii bine arcuite. Pernitele sunt rezistente si cu epidermul ingrosat. Trenul posterior: Unghiul dintre pelvis si femur este egal cu cel dintre spata si humerus, formand un unghi de aproximativ 90 grade. Roba are parul de textura medie, drept sau usor ondulat, de lungime medie si rezistent la intemperiile vremii. Subparul difera ca si grosime, in functie de climat. Parul este scurt si moale pe cap, urechi, fata anterioara a membrelor toracice si sub jareti. Fata posterioara a membrelor toracice este mai bogata in invelis pilos. Masculii au un fel de coama, mai bogata decat femelele. Ca si culoare, roba poate fi albastra, neagra, roscata, roscat cu semne albe sau pete de foc. Albul este acceptat pe gat, unde poate forma un guler total sau partial, pe piept, pe membre, partile laterale ale botului, pe crestetul capului. Pe cap nu trebuie sa predomine albul, iar ochii trebuie sa fie inconjurati in intregime de culoare si pigment. Mersul Ciobanescului Australian este lin, usor , liber. Exprima o mare agilitate in miscare, cu un pas foarte bine echilibrat, capabil sa acopere distante lungi. Membrele anterioare si posterioare se misca paralel cu linia mediana a corpului. Pe masura ce viteza de deplasare a cainelui creste, labele picioarelor converg spre centru, spre linia mediana, in timp ce spatele ramane drept. Ciobanescul Australian trebuie sa fie foarte agil si capabil sa schimbe directia sau alura instantaneu, cu usurinta.
Relatiile cu familia si casa
Este un excelent caine de familie, adora sa mearga cu masina sau sa-si insoteasca stapanul in plimbarile calare, doar pentru a fi in compania lui ca si caine de ferma, isi indeplineste sarcinile cu multa responsabilitate si rigurozitate , adunand turmele sau gasind animalele ratacite prin tufisuri . Multi dintre acesti caini isi insotesc stapanii in actiunile de voluntariat din casele de copii orfani sau de handicapati fizic sau mintal, in cadrul unor actiuni de terapie pentru aceste categorii sociale. Sunt caini care solicita destul de mult atentia si preocuparea stapanului, insotindu-l din camera in camera , dorind sa fie tot timpul in prezenta acestuia. Deoarece au un puternic instinct de protectie a teritoriului si a bunurilor stapanului, acesti caini trebuie controlati cu fermitate, pentru a nu deveni excesiv de agresivi.

Ciobanesc de Berna


Ciobanesc de Berna
Uimitor de aristocratic, Ciobanescul de Berna este unul dintre cei mai atractivi caini utilitari elvetieni, cu roba lor neagra sclipitoare , cu insemne ilustre. Roba acestui caine este moale si matasoasa, cu un subpar gros, abundent.
Aspect exterior si dimensiuni
Sunt caini puternici, robusti,cu schelet masiv, umeri puternici,cu mers echilibrat, cu pasul lung. Ajung la talia de adult in jurul varstei de 15 luni. Talia este cuprinsa intre 58-66 cm la femele, cu o greutate de 32-46 kg si 64-70 cm masculii, cu o greutate de 37-54 kg. Capul este puternic, cu craniul lat, cu o usoara cuta pe frunte si un stop bine definit. Falcile sunt puternice, cu muscatura completa.Ochii sunt migdalati, de culoare caprui inchis. Urechile sunt medii ca marime, prinse sus, aduse usor inainte in atentie. Gatul acestui caine este puternic, musculos, de lungime medie , prins de umerii puternici si oblici Trunchiul acestui caine este compact, nu foarte lung, cu pieptul larg si spatele puternic, drept. Membrele anterioare trebuie sa fie drepte , musculoase. Membrele posterioare sunt puternice, largi, musculoase. Labele picioarelor sunt scurte, compacte, rotunde . Coada este stufoasa, ajungand pana sub jaret, ridicata in alerta, dar niciodata deasupra liniei spinarii. Culoarea robei este intotdeauna negru lucios, cu botul alb si pata alba pe frunte, pieptul de asemenea alb, ca si labele si varful cozii. O culoare vie aramie sau cafenie separa albul de negru, ca si albul de pe picioare si obraji.
Personalitate
Ciobanestii de Berna sunt caini foarte placuti, ca si companioni, inteligenti, dornici sa faca pe placul omului, relativ usor de dresat. Ei sunt prieteni pe viata, sunt caini foarte loiali stapanului si pot avea probleme in acomodarea cu un stapan nou, dupa varsta de 18 luni. Sunt caini increzatori in fortele proprii, alerti, foarte buni paznici. Sunt putin prietenosi cu strainii. Nu sunt excesiv de agresivi sau de timizi.
Relatiile cu familia si casa
Sunt caini cu o personalitate placuta, carora le place sa fie inclusi in toate aspectele vietii de familie, fiind companioni foarte placuti. Sunt caini afectuosi, rabdatori si foarte buni cu copiii, pe care ii vor proteja daca este necesar. Au nevoie sa fie in preajma oamenilor si sa li se acorde atentie. Vor latra pentru a semnaliza aparitia vizitatorilor, dar apoi se vor aseza linistiti la locul lor. Socializati de pui cu alte animale de casa, inclusiv cu pisicile, le vor accepta fara probleme. Uneori pot fi dominanti cu alti caini.
Aspecte particulare
Este necesara perierea zilnica sau daca nu , macar o data pe saptamana, datorita robei abundente si lungi. O atentie deosebita trebuie acordata periajului zilnic mai ales in perioada naparlirii. Este necesara imbaierea sau curatarea blanii cu sampon uscat. Durata medie de viata a acestui caine este de 6-8 ani, fiind in scadere in ultimii ani, de la 10-12 ani. Cancerul este unul dintre principalele motive ale mortalitatii Ciobanescului de Berna, in intreaga lume, astfel , multi caini din aceasta rasa mor la o varsta tanara, de 3-4 ani.

Ciobanescul alb elvetian


Ciobanescul alb elvetian
Este un caine temperamental, fara a fi nervos, este atent, vigilent, gentil, un companion de incredere. In imprejurari necunoscute, este un caine prudent si retinut, initial, apoi devine curios.
Aspect exterior si dimensiuni
Urechile sunt prinse sus pe craniu, purtate drept, paralel si orientate spre inainte , de forma alungita, iar la virf au forma unui triunghi usor rotunjit. Gatul acestui caine este de lungime medie, musculos, cu o prindere armonioasa de trunchi. Este arcuit armonios si elegant, iar capul este purtat moderat de sus, elegant. Trunchiul cainelui este puternic, musculos, de lungime medie , cu greabanul proeminent, iar spatele ferm, drept. Crupa este lunga, de largime medie , fiind usor cazuta antero-posterior. Pieptul nu este prea larg, dar adanc , atingand coatele.
Cutia toracica a acestui caine este ovala, extinsa mult spre spate. Sternul este proeminent. Coada este acoperita cu un par des, stufos, are forma de sabie si se termina cu un varf ascutit. In miscare este purtata sus, dar niciodata deasupra liniei spinarii. Membrele sunt nervoase, musculoase, puternice, cu osatura medie. Membrele anterioare , privite din fata sunt drepte , mediu departate unul de altul , privite din profil sunt bine angulate.
Umerii acestui caine prezinta spata lunga, bine inclinata posterior, bine angulata. Intreg umarul este foarte musculos. Bratul este proportionat de lung, cu musculatura puternica. Coatele sunt bine apropiate de corp. Antebratul este lung, drept, viguros.metacarpul este ferm, usor oblic. Membrele posterioare , privite din spate sunt drepte, paralele, asezate nu prea departat. Vazute din profil preinta o angulatie moderata.
Gamba e de lungime medie , oblica, cu osatura puternica, musculoasa. Articulatia jaretului este puternica, bine angulata . Laba piciorului este de forma ovala, cea din spate usor mai lunga decat cea anterioara, pernutele sunt compacte ferme, negre, cu degete strans lipite, bine arcuite, cu unghii negre.
Mersul este ritmat, cu trapul lejer, ce acopera distante mari, cu usurinta. Pielea acestui caine trebuie sa fie intinsa, fara cute sau riduri, cu pigmentatie neagra. Roba are parul de lungime medie, dens. Subparul acestui caine este abundent, acoperit de un par de protectie drept . Urechile si membrele anterioare sunt acoperite cu un par mai scurt . Pe gat si pe spatele membrelor parul este usor mai lung. Este acceptat si un par aspru, usor ondulat. Culoarea robei este alba. Ca si defecte minore pot apare, si sunt acceptate o culoare capriorie a robei (galbui sau crem), o partiala depigmentatie a trufei, buzelor sau pleoapelor.
Defecte mai grave sunt considerate o constitutie prea greoaie, nerespectarea caracterelor morfologice de sex, absenta unia sau mai multor dinti, linia superioara usor descendenta, coada incarligata, sau purtata deasupra nivelului spatelui, parul de acoperire moale, matasos, buclat, de consistenta lanoasa. Defecte eliminatoare sunt : agresivitatea sau timiditatea excesive, unul sau ambii ochi albastri, depigmentarea totala a trufei, buzelor sau pleoapelor, depigmentarea totala a pieli si pernutelor, albinismul.
Personalitate
Este un caine temperamental, fara a fi nervos, este atent, vigilent, gentil, un companion de incredere. In imprejurari necunoscute, el este prudent si retinut, initial, apoi devine curios. Este utilizat in numeroase actiuni , inclusiv ca si ghid al persoanelor nevazatoare, ca si caine de turma, de lucru, in cautari ale persoanelor disparute, distingandu-se prin agilitatea sa deosebita.
Relatiile cu familia si casa
Este un excelent caine de familie, foarte devotat tuturor membrilor familiei, este un caine echilibrat si usor de educat. Are o atitudine foarte prietenoasa fata de copii, este un paznic de nadejde, atent, vigilent.

Ciobanescul de Shetland


Ciobanescul de Shetland

Aspectul exterior si dimensiunile
Ciobanescul de Shetland este un caine puternic, sprinten, cu o constuituie fina si cu un cap alungit, conic. Prezinta un bot lung, cu un stop bine evidentiat. Varful botului trebuie sa fie intr-un plan paralel cu cel al craniului. Nasul trebuie sa fie de culoare neagra. Urechile imblanite (acoperite cu par) sunt mici, mobile, avand varfurile indoite. Sheltie prezinta o blana impermeabila si izolanta, formata din doua straturi. Coloritul robei se poate gasi in urmatoarele varietati: merle (culoarea mierlei), negru si samur cu pete albe. Blana este de lungime medie, pana la lunga cu picioarele si coada bine imbracate de par. Parul este moale si neted, necesitand o periere zilnica. Ochii migdalati pot fi deschisi la culoare in cazul varietatii samur, dar trebuie sa fie de culoare inchisa la celelalte varietati.Comparativ, Sheltie este mai scund decat Collie. Majoritatea Ciobanestilor de Shetland prezinta o inaltime de circa 33-41 cm la nivelul greabanului si o greutate corporala de circa 6-12 kg.
Personalitatea
Tandru, sensibil, docil, vivace, inteligent si usor de educat, Ciobanescul de Shetland este una dintre cele mai istete rase de caini. Mereu va fi dornic sa va faca pe plac si sa va asculte, fara a depune vreun efort in directia asta. Ciobanescul de Shetland este bine-cunoscut pentru faptul ca nu se lasa atins de persoanele necunoscute, latrand zgomotos pentru a-si avertiza stapanul. Aceasta rasa se simte cel mai bine in preajma oamenilor, motiv pentru care trebuie crescut intr-o casa in care sa aiba cat mai multa companie.Ciobanestilor de Shetland le place sa munceasca, fiind dispusi intotdeauna sa va faca pe plac. Pot deveni irascibili, daca se plistisesc, dar sunt, in principiu, echilibrati. Sunt animale de companie foarte loiale si afectuoase. Unii dintre ei sunt precauti cu strainii, fiind excelenti caini de paza. Sunt toleranti, ceea ce ii face sa fie ideali pentru familiile cu copii. Multi dintre Ciobanestii de Shetland pastreaza inca instincte puternice de caine ciobanesc, placandu-le sa alerge dupa diferite obiecte. Din nefericire, ei au tendinta de a alerga si dupa masini, fiind predispusi accidentelor rutiere tragice. Din acest motiv, Ciobanescului de Shetland nu trebuie sa i se permita sa alerge liber in apropierea soselelor circulate.
Relatiile cu familia si casa
Ciobanestii de Shetland se inteleg foarte bine cu copiii si alte animalute de casa. Datorita taliei lor mici, aceasta rasa se acomodeaza usor traiului intr-un apartament sau sa imparta un domeniu. Sunt caini multilaterali, completi si dragalasi. Unii crescatori sustin ca masculii sunt caini de companie mai buni si mai afectuosi decat femelele.Ciobanestii de Shetland se preteaza cresterii intr-un apartament, daca beneficiaza de suficient timp in aer liber. Sunt foarte activi in interiorul caminului, astfel ca nu vor suferi daca nu le puteti oferi o curte.
Aspecte particulare
Blana Ciobanescului de Shetland este mult mai usor de intretinut decat v-ati putea inchipui, dar perierea periodica este necesara. Umeziti blana cu putina apa inainte de a o pieptana si incercati sa descalciti parul incurcat. Aceasta rasa naparleste masiv si sezonier. Puful profund este inlocuit de doua ori pe an, primavara si toamna.